Orewoed

De oogst

Bij de Oogst zijn er exposities van kunstenaars. Deze kunstenaars laten hun werk en soms ook hun proces zien. Het creatief proces is een belangrijk stuk van de ontwikkeling van kunstenaars en door hier meer over te weten begrijp je ook vaak meer van wat de kunstenaar beweegt om een kunstwerk te maken.

Nieke Nouws

Mijn naam is Nieke Nouws. Ik ben 20 jaar oud en studeer Fine Art aan de AKI kunstacademie te Enschede, waar ik in mijn derde jaar zit. In mijn werk leg ik graag de focus op kleine details, dingen die meestal niet gelijk opvallen. Ik neig weg te stappen van “the bigger picture” en meer in de details van het leven te gaan. Iets ontdekken wat me nog nooit eerder was opgevallen is iets wat me erg prikkelt en ik probeer dit gevoel ook in mijn werk te stoppen.

Afgelopen zomer heb ik een foto gemaakt van een standbeeld in Praag, wat het startpunt was voor een nieuw project. Het is een standbeeld van Themis, de Griekse godin van gerechtigheid. Vanuit deze foto heb ik een serie prints en kleding gemaakt. Ook heb ik een video gemaakt waarin vrouwen hun verhaal vertellen over recht en onrecht in hun leven.

suzanne kelderman

Het werk dat ik maak vindt zijn oorsprong in de overvloed aan verpakkingsmateriaal, dat we dagelijks overhouden van ons consumptiegedrag. Plastic bakjes worden als mal gebruikt voor gips en zo ontstaat er een nog steeds uitdijende verzameling van individuele gipsafdrukken, die de kijker confronteert met een grote verscheidenheid aan vormen.

Naast deze verzameling afdrukken maak ik ruimtelijke werken van afgietsels die gecombineerd worden met piepschuim van verpakkingen. De sculpturale vormen van dit piepschuim, dat ultralicht van gewicht is, bevinden zich in een wankel evenwicht met de zwaardere afgietsels. Soms doen de vormen echter ook architectonisch aan. Het verpakkingsmateriaal als overblijfsel van onze consumptie is door de afwerking met matte, heldere kleuren getransformeerd in vrolijk ogende sculpturen. Het zijn objecten geworden met een geheel eigen persoonlijkheid.

Rozemarijn Mortier

Een van de eerste creatieve dingen die ik echt consequent deed als kind was breien en haken. Later kwam daar wel tekenen en schilderen bij, en op de academie nu ook keramiek, maar haken en breien voelt echt als iets waar kunst voor mij begon.

 Ik heb het haken eerder nooit heel technisch benaderd, maar sinds een jaar ben ik dat steeds meer aan het leren. Dus daarom bij deze, deze simpele citroen en mandarijn pouches, handig voor kleine uitstapjes en als kleurrijke toevoeging aan je outfit 🙂

Emma Schuster

Mijn naam is Emma Schuster en ik ben 21 jaar oud. Ik zit momenteel in het tweede jaar van AKI Artez kunstacademie te Enschede. Ik houd me vooral bezig met fotografie wat zich uitbreid tot sculpturen. Ik probeer beelden vast te leggen die een nieuwe wereld voor me openen en waar ik een verhaal mee kan vertellen. In het dagelijks leven laat ik me inspireren door o.a. kunstenaars, musea en films maar ook door de normale kleine dingen. Ik bekijk de wereld vaak alsof ik het door mijn camera lens bekijk, zo vallen de kleinste composities mij op. De foto’s gebruik ik dan als startpunt om er een sculptuur of collage van te maken.

Mijn kaartjes van de foto’s zijn van mijn reis naar Berlijn en Tsjechië. Ik ging hier naar toe om het dorp van mijn oma te bezoeken en me te verdiepen in mijn roots. Momenteel ben ik bezig met deze foto’s verwerken in combinatie met herinneringen die ik heb van m’n oma.

Johanneke van Tuijl

Mijn naam is Johanneke van Tuijl en ik zit in het 2e jaar op het Aki in Enschede. De schilderijen die ik maak zijn vaak een collageachtige samenwerking van persoonlijke symboliek, foto’s en diverse inspiratie.  In deze bijeenkomen van verschillende aspecten creëer ik een nieuw verhaal. Vaak mis ik de door mens gemaakte woorden en speel ik met datgene waar geen woorden voor zijn, noem het voor het gemak een gevoel.

In dit spel speelt associatie een grote rol. Iedereen heeft zijn eigen associaties en kan hopelijk in mijn schilderijen zijn eigen verhaal kwijt.