Orewoed

Inhoud

Creativiteit

Je moet het met me eens zijn, een creatief maakproces dwingt eigenlijk altijd wel respect af en het roept vragen op. De kunstenaar die in zijn atelier aan het werk is of het levensverhaal van Vincent van Gogh. Het kan eenzelfde sensatie geven als wanneer je iemand een sportprestatie ziet leveren.

Stel je eens voor, wat is het gevoel wat je krijgt wanneer je een beetje aan het tokkelen bent op een instrument of loopt te klooien met een kwast en papier? We zijn bekend met de sensatie van een creatief proces en hoe veel energie geeft. Sterker nog ik geloof dat ik wel met enige zekerheid kan zeggen dat de overgave aan een creatief proces altijd nieuwe inzichten of kijk op de zaak oplevert. Juist daarom is het zo bijzonder dat creatief bezig zijn vaak gezien wordt als tijdverdrijf in de vrije tijd?

Denkwijze

Ons denksysteem is zo ingericht dat het kracht haalt en rust vindt in de stabiliteit van denkpatronen en gewoontes. De mens had vroeger vooral voordeel bij het aanleren van kennis en het oefenen van patronen alleen dat lijkt nu achterhaald. In de huidige tijd dringt er zoveel informatie, prikkels en dynamiek onze hersenpan binnen dat het we met ons huidig denksysteem een beetje ‘overkoken’.

Technieken

En nu dat we voor vraagstukken staan van uiterste complexiteit zou wenselijk zijn een ander denkpatroon de ruimte te kunnen geven. Er is zijn technieken die ons denken wat meer opruimt en rust geeft, zoals mediteren. Een prachtige techniek om juist midden in die chaos te gaan staan om nieuwe wegen in te slaan is het creatief denken. In het creatief proces verzamel je gretig met onverschrokken nieuwsgierigheid alle informatie om daarna nieuwe verbindingen. Wat zo uniek is aan een goed creatief proces is dat alles gelijkwaardig benaderd wordt juist ook het ogenschijnlijk onbelangrijke (artikel artsen en kunst kijken). Het creatief denken legt de nadruk op het maken van nieuwe oplossingen, originele verbindingen en het ontdekken van nieuwe mogelijkheden of kansen.

Het creatief proces bij uitstek een methodiek om veerkrachtig te blijven denken ­en meer vanuit oplossingen dan barrières te denken.

Als iedereen enig idee had van wat creativiteit met het brein doet… dan zou vanaf morgen ook de CEO van een multinational elke dag een paar uur ‘knutselen’.

Elisabeth